Hello there and welcome to the BMW Car Club of America.

If you are a BMW CCA member, please log in and introduce yourself in our Member Introductions section.

'01 530i Starting Issues

Discussion in 'E39 (1997-2003)' started by Adam Kelly, Jul 10, 2008.

    Adam Kelly guest

    Post Count: 34
    Likes Received:0
    Starting issue update......

    Today I changed the alternator, with fingers crossed and lucky rabbit's foot present, started the car. The alternator did not changes the starting issue. I do have a new check valve now and waiting for a nice day to install it.

    To be continued......again........
    • Member


    Post Count: 54
    Likes Received:0
    Since this thread is seven months old you will do better getting responses starting a new one..........

    TigerjohnE21 guest

    Post Count: 6
    Likes Received:0
    Let me guess. If you drive the car for 30 minutes, stop, then start it five minutes later you do not have the problem?

    this is the exact problem I had on my 1981 320i. Yes, I know that car is 20 years older than yours. Anyway, I got so frustrated that I took it in our best local independent shop.

    For what it's worth, they replaced the thermo time switch, bascially the switch that tells the car it's cold wasn't reading and the cold start valve was staying closed. $88. Starts on the first try now, though I've significantly shortend the starter motor's life because I didn't deal with the issue sooner.

    Don't know if newer cars have the same equipment, but I would bet whatever they replace this part with is the source of your problem.
    • Member
    • Technical Service Advisor


    Post Count: 1,880
    Likes Received:15
    Not even remotely the same setup, so that is not the problem.
    • Member

    Joey Syracuse

    Post Count: 38
    Likes Received:0
    Same issue for me.

    Hello Adam,

    Did you ever get this starting issue resolved? I seem to have a similar problem with my 99 M coupe.

Share This Page