Hello there and welcome to the BMW Car Club of America.

If you are a BMW CCA member, please log in and introduce yourself in our Member Introductions section.

Cranks, but will not start

Discussion in 'E34 (1989-1995)' started by stealthbimmer, Aug 12, 2009.

    stealthbimmer guest

    Post Count: 3
    Likes Received:0
    OK, so here is my deal. Maybe someone here can help me out, because I have not been able to find an answer elsewhere.

    The car:
    1991 525i
    s52 swap converted to obd1
    running 413 red label ecu w/vanos wiring harness
    turner motorsports chip

    Everything is swapped in, and connected. The car cranks perfectly fine and strong, but will not start.

    -There is no spark (tested)
    -The injectors are not firing (plugs are dry)
    -There is fuel getting to the fuel rail, and the pump is working fine.
    -All ground are proper from what I can tell

    My first theory was crank pos sensor, since this sensor is the one that tells the dme to spark and dump fuel (correct?)

    Tested resistance, came back at 517 ohms. Bentley says 1280, but others have told me Bentley is wrong, and 517 is fine.

    Also, I have been told that if the check engine light does not come on when you turn the key to the "on" position, then there is a problem with the dme? Is this correct? I have no CEL when the key is turned on.

    Also, checked the air gap for the crank sensor. Came up with .02, bentley says spec is .04 +-.01 ....so if .03 is the closest it can be, and mine is at .02, could that be a problem?
    • Member

    az3579

    Post Count: 3,270
    Likes Received:3
    Is your ECU confirmed good? Was this car running at one point or is this a fresh swap?

    stealthbimmer guest

    Post Count: 3
    Likes Received:0
    Fresh swap.

    Engine ran in m3 before I pulled

    ECU is from my touring, that was working fine.

    Unless I somehow fried it when I took it apart to put the turner chip in (static shock?)

    But I know the ECU was good before hand, it came from a running car.

    stealthbimmer guest

    Post Count: 3
    Likes Received:0
    Chip was loose in the ecu...fired right up
    • Member

    az3579

    Post Count: 3,270
    Likes Received:3
    :)



    It's the simple things in life...

    Arash2002tii guest

    Post Count: 235
    Likes Received:0
    There's nothing as rewarding as firing up a fresh swap for the first time, have fun with it.

Share This Page